Ľúbim ťa a dávaj si pozor

 

Ut/29/09/2020
12.30 – 13.50
KÚPIŤ VSTUPENKU
14.30 – 15.50 KÚPIŤ VSTUPENKU
16.30 – 17.50 KÚPIŤ VSTUPENKU
Nitra
> DOMof CREATIVITY (Štefánikova 14, 949 01 Nitra)

 

12.30 – 13.50 – jazyk anglický

14.30 – 15.50, 16.30 – 17.50 – jazyk slovenský

bez prestávky

 

 

€ 10

Divadlo NUDE , Bratislava, SLOVENSKO

kolektív autoriek

Ľúbim ťa a dávaj si pozor

réžia: Malgot, Ondrušová, Štorcelová

Inscenácia zapadá do línie ženských tém Divadla NUDE. Zobrazuje úskalia materstva, ktoré sa inak rozoberajú skôr v intímnych debatách či na anonymných fórach – bolesti, baby blues, laktačnú psychózu aj partnerské nepochopenie. Štyri performerky v autentických príbehoch status matky neidealizujú, ale podávajú silné, úprimné výpovede o tom, čo všetko so sebou materstvo prináša. Tento divácky zážitok, umocnený intimitou bytového priestoru, v ktorom sa odohráva, rozhodne nie je určený iba ženám. Nitrianske predstavenia sa uskutočnia vo funkcionalistickej vile Kollmannovcov.

 

Na výbere inscenácie sa podieľala Divácka programová rada projektu Be SpectACTive!

Názov Divadla NUDE môže mať viaceré výklady. Nude vo význame nahý korešponduje so spôsobom, akým sa členky (pretože ide z väčšej časti o ženský kolektív) tohto umeleckého telesa obnažujú na javisku – nejde však o fyzickú nahotu, ale o odhaľovanie intímnych zákutí ich vnútra. Hoci ich snahou nie je programovo sa vymedzovať voči interpretačnému divadlu, ich tvorba má blízko k performancii tým, že ich prežívanie na javisku je autentické a vychádza z osobných životných skúseností. NUDE je však zároveň skratka pre Nezávislý útvar divadelnej energie, čo súvisí s ich náturou – režisérka Veronika Malgot, herečka Lýdia Ondrušová a výtvarníčka Laura Štorcelová, ktoré tvoria stabilné jadro súboru, ale aj poetka Mirka Ábelová a herečka Lena Libjaková sú mladé, zdravo drzé a odvážne tvorkyne, ktoré sa bez rozpakov púšťajú do tém bežne považovaných za privátne či príliš banálne.

Ľúbim ťa a dávaj si pozor nadväzuje na dramaturgickú líniu divadla zameranú na rôzne aspekty života ženy. V tomto prípade ide o materstvo, tému, ktorá v súčasnom verejnom diskurze nachádza ozvenu predovšetkým v snahách o legislatívne obmedzenie práva žien slobodne sa rozhodnúť, či a kedy budú matkami. Štyri performerky divákov pozývajú takmer doslova k sebe domov – inscenácia vznikla v site-specific priestore skutočného bratislavského bytu (na Divadelnej Nitre sa štyri samostatné príbehy odohrajú v miestnostiach funkcionalistickej Vily K, nazvanej podľa manželov Kollmannovcov, ktorú pre nich v roku 1934 navrhol architekt Oskar Singer). Každý príbeh odhaľuje ďalšie rozmery témy. Tie sa bežne skloňujú skôr v intímnych debatách či na anonymných materských fórach – nemožnosť otehotnieť, neplánované rodičovstvo, popôrodná depresia či život slobodnej matky. Sympatické je, že tvorkyne materstvo či rodičovstvo neidealizujú a neromantizujú, ale prostredníctvom vlastnej či sprostredkovanej skúsenosti bežnej ženy podávajú silné úprimné výpovede o tom, čo všetko so sebou tehotenstvo, pôrod, šestonedelie či výchova prinášajú. Každý príbeh pritom ponúka aj iný druh umeleckej výpovede, a hoci hlavnú úlohu hrá v každom z nich slovo, je zaujímavé pozorovať, akými rozličnými spôsobmi je sprostredkované. Zapôsobí silnejšie celkom obyčajné čítanie, inscenovanie, zvukovo-obrazová inštalácia či neumelý prejav zachytený metódou verbatim?

Hoci by zrejme bolo zavádzajúce označiť inscenácie Divadla NUDE za feministické, zoskupenie sa ako jedno z mála na Slovensku vedome venuje ženám a ženským témam. Naopak, divácky zážitok, ktorý inscenácia sprostredkuje, rozhodne nie je určený iba údajne nežnejšiemu pohlaviu – skôr naopak.

Martina Mašlárová

réžia a dramaturgia: Veronika Malgot, Lýdia Ondrušová
dramaturgická spolupráca: Marek Godovič
námet, scénografia, kostýmy: Laura Štorcelová
hudba: Gab
účinkujú: Lenka Libjaková, Lýdia Ondrušová, Mirka Ábelová / Michaela Fech, Veronika Malgot / Libuša Bachratá, Gab
snímka: Juraj Zmatek
video: Šima Mullerová
podpora prezentácie na Divadelnej Nitre: Fond na podporu umenia, Nadácia SPP, LITA – autorská spoločnosť, program Európskej únie – Kreatívna Európa

Lýdia Ondrušová (1992)

vyštudovala bábkarskú tvorbu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Venovala sa tvorbe zábavných videofilmov pre portály fici.sk a vju.sk, v ktorých aj účinkovala. Je spoluzakladateľkou Divadla NUDE. Vo svojej tvorbe sa zameriava na dokumentárne divadlo a reflektuje v nej vzťahy, generačné výpovede alebo tému ženy v dnešnej spoločnosti. S V. Malgot získali Cenu DOSKY 2015 v kategórii objav roka. Je autorkou blogu A predsa sa nevydala.

 

Veronika Malgot (1988)

ukončila štúdium réžie a dramaturgie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Pracovala ako produkčná v Divadle elledanse a v Štúdiu 12. Vo svojej autorskej tvorbe formálne vystupuje z činohry smerom k fyzickému divadlu, performancii, tancu. Je autorkou blogu inhernature.

 

Laura Štorcelová (1988)

vyštudovala scénografiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Je spoluzakladateľkou Divadla NUDE. Venuje sa divadelnej scénografii a jej presahom najmä do fotografie. Spolupracovala s divadlami na Slovensku, v Česku a v Indonézii, dlhodobo spolupracuje s fotografkou Máriou Švarbovou.

„Je to také divadlo, v ktorom si môžete zobrať stoličku a nosiť ju so sebou, môžete stále stáť alebo stále sedieť na zemi, môžete jesť oblátky a piť vodku z pohára (vážne), môžete sa smiať alebo sa pohybovať, ale hoci toto všetko môžete, nezbavíte sa pocitu, že to nebolo ľahké divadlo. Ani faktu, že materstvo nie je ľahké. Nie je a toto predstavenie to netají.“

(Katarzyna Pilarska, Wasza Słowacja, 9. 5. 2019)