Noc pre Ukrajinu / Night for Ukraine / Ніч для України:
koncert

8. 6. 2024, sobota
21.00 – 22.15

Synagóga, ul. Pri synagóge 3, Nitra

vstup zdarma

Asociácia Divadelná Nitra, Blue Dot COMIN Nitra, mesto Nitra, umelecký súbor Divadla Andreja Bagara v Nitre, Worldwide Ukrainian Play Readings Project, Kinoklub Nitra, ZUŠ Jozefa Rosinského, Diecézna charita Nitra a ďalší

Noc pre Ukrajinu / Night for Ukraine / Ніч для України: koncert

Už po tretí raz si počas Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra pripomenieme vojnu na Ukrajine. V roku 2022 to bola skupina podujatí: performatívna prezentácia audiovizuálnych záberov Kronika vojny, nenávisti a lásky, ktoré nakrútil priamo v teréne ukrajinský režisér Saško Brama, premietanie jedného z prvých dielov slovenského dokumentu Tí, ktorí zostali, diskusia s Alexandrom Dulebom a výstava plagátov Poster per day grafika Mykolu Kovalenka. V roku 2023 sa pod vedením Viery Dubačovej a Lucie Štasselovej a v spolupráci s Mier Ukrajine a ďalšími renomovanými organizáciami na Slovensku uskutočnil poldenný program Malá Ukrajina v Nitre, počas ktorého sme vystavili veľkoplošné snímky z vojny od slovenských reportážnych fotografov, premietali sme dokumentárne filmy, bola aj diskusia, predaj suvenírov, zbierka na obranné vojenské systémy a hudobné vystúpenia ukrajinských umelcov z Nitry a Banskej Bystrice.

V roku 2024 chceme program priblížiť väčšmi k autentickému obrazu vojny na Ukrajine a jej následkov na ľuďoch. Ponúkneme koncert už sformovanej ukrajinskej speváckej skupiny Makiv Cvit (Kvet maku) a hudobné vystúpenia ukrajinských žiakov ZUŠ v Nitre. Uvedieme najnovší dokumentárny film, zoznámime návštevníkov so súčasnými ukrajinskými divadelnými hrami, dáme priestor občanom Ukrajiny, ktorí žijú v Nitre na prezentáciu ich umeleckých aktivít a životných osudov. Prinesieme svedectvá ich vykorenenosti z domova, ale aj adaptácie na nové pomery. A potešíme sa výrobkami šikovných rúk ukrajinských detí i dospelých.

Spevácky zbor ukrajinských odídencov žijúcich v Nitre Makiv Cvit (Kvet maku) pod vedením Oleny Hohoľ: Elina Chomčenko, Andrij Treťak, Jelizaveta Pastuchova, Jevhenij Sľusar, Olexandra Cymbaľuk, Vera Žuraveľ, Valentyna Ciberman, Nazar Bordeniuk, Vlad Hrejcar

Program:

  1. Козацькому роду нема переводу (úvod).
  2. Ой чий то кінь стоїть
  3. Цвіте терен (Ліза Пастухова / Jelizaveta Pastuchova)
  4. Ой у гаю при Дунаю
  5. Гей соколи
  6. Червона рута (Андрій Третяк / Andrij Treťak)
  7. Два дубки
  8. Гуцулка Ксенія
  9. Василина (Вера Журавель / Vera Žuraveľ)
  10. Три дороги (Еліна)
  11. Розпрягайте хлопці коней
  12. Молитва (Саша)
  13. Жоржини (Олена Гоголь / Olena Hohoľ)
  14. Моя Україна

Záštitu nad podujatím Noc a deň pre Ukrajinu prevzal mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ukrajiny v Slovenskej republike J. E. Myroslav Kastran.

S podporou