PÁN PUNTILA A JEHO SLUHA MATTI

St / 5 / 6 / 24
19.00 – 21.30
Národné divadlo Košice – Historická budova

Národné divadlo Košice je partnerským divadlom MF DN 2024.
Uvádzame v rámci programovej sekcie PROLÓG. 

Národné divadlo Košice – Činohra, SLOVENSKO

PÁN PUNTILA A JEHO SLUHA MATTI

réžia: Martin Čičvák

Epická komédia nemeckého dramatika Bertolta Brechta, z roku 1940, ktorá vznikla podľa poviedok a návrhu hry fínskej autorky Helly Wuolijoki.

Bohatý statkár Puntila je veľkorysý muž, ochotný rozdať svoje polia a kravy a aj seba, zasnúbiť sa naraz so štyrmi ženami, zľutovať sa nad chudobnou rodinou robotníka, pravda, iba keď je opitý. Keďže je to častejšie, ako jeho „záchvaty“ triezvosti, nič nie je tak, akoby sa mohlo zdať. Dobrodružná a veselá povaha sa náhle mení na prísneho otca a nekompromisného kapitalistu. Je tu však jeho šofér Matti, jeho nepríjemné zrkadlo. A možno dostane Puntilovu dcéru Evu za ženu, čo na tom, že ju statkár dohodil nádejnému Atašé, veď biznis je biznis. Prostredníctvom špecifického humoru (hra má podobu tzv.  ľudovej hry s prvkami frašky, ale aj commedie dell´arte) autor nastoľuje aj otázky spoločenských vzťahov. Moderné režijné a výtvarné spracovanie, spolu s vynikajúcimi hereckými výkonmi a živou hudbou, sú zasa zárukou nevšedného divadelného zážitku.

(zdroj: www.sdke.sk)

preklad: Martin Kubran
réžia: Martin Čičvák
dramaturgia:  Peter Himič
scéna a kostýmy: Katarína Holková
hudba: Peter Tóth
účinkujú: Marek Geišberg, a. h., Michal Soltész, Lívia Michalčík Dujavová, Stanislav Pitoňák, Martin Stolár, Jakub Kuka, Tomáš Diro, Alena Ďuránová, Táňa Poláková, Katarína Horňáková, Henrieta Kecerová, Juraj Zetyák, František Balog, Andrej Palko, Anikó Vargová, a. h., Janka Balková, Peter Cibula, Adriana Ballová; Bertoltband: Peter Tóth, a.h., Gabriel Silvay, a.h., Ján Kopčák, a.h., Tomáš Beneš, a.h., Dominika Gurbaľová, a.h.

Martin Čičvák absolvoval odbor divadelnej réžie absolvoval v roku 1999 na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. Ako divadelný režisér pravidelne spolupracuje s divadlami v Čechách a na Slovensku (Národné divadlo Brno, Činoherný klub Praha, Činohra SND, Divadlo Aréna, Činohra pražského Národného Divadla, Divadlo na Vinohradoch, Mestské Divadlá Pražské, Štátne Divadlo Košice a iné.) a tiež s európskymi scénami v Anglicku, Maďarsku či v Slovinsku. Inscenácie v jeho réžii pravidelne hosťujú na domácich a zahraničných medzinárodných festivaloch. Je nositeľom niekoľkých významných ocenení, ktoré udeľujú renomovaní slovenskí, českí a európski kritici (Cena DOSKY, Cena Alfréda Radoka, cena Critic´s Choice časopisu Time out a mnohé ďalšie). Okrem činohernej réžie sa venuje aj opernej réžii (Opera Národného divadla Praha a Štátna opera Praha) a prekladu. Je autorom dramatických textov a divadelných adaptácií. Jeho hra Dom, kde sa to robí dobre bola uvedená na divadelných javiskách na Slovensku, v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Srbsku, Lotyšsku, Holandsku a vo Veľkej Británii.
(zdroj: Súčasní režiséri Slovenska, www.theatre.sk, krátené)