Banské príbehy

Po / 25 / 9 / 23
20.30 – 21.30 VSTUPENKY TU
Divadlo Andreja Bagara v Nitre
> Štúdio

bez prestávky

jazyk: portugalsky, anglicky, holandsky, slovenské a anglické titulky

diskusia s tvorcami po predstavení 

Silke Huysmans & Hannes Dereere, CAMPO, BELGICKO

Banské príbehy

Originálne duo belgických performerov po prvýkrát na Slovensku! V novembri 2015 sa na juhu Brazílie niekoľko kilometrov od miesta, kde Silke Huysmans prežila detstvo, zrútila priehrada s toxickým banským odpadom. Ničivá záplava bahna zničila niekoľko dedín, ktoré sa nachádzali pod priehradou. Jedovatý kal sa postupne dostal do rieky Rio Doce a napokon do Atlantického oceánu. Ekologické dôsledky a znečistenie životného prostredia boli najväčšie, aké boli kedy zaznamenané. Silke sa vrátila do svojho rodného mesta spolu so svojím partnerom Hannesom, aby sa porozprávali s ľuďmi, ktorých sa incident dotkol, a aby pochopili jeho ďalekosiahle následky. V Belgicku viedli nadväzujúce rozhovory s odborníkmi z rôznych oblastí, okrem iných s odborníkom na baníctvo, s výskumníkom v oblasti aktivizmu a s profesorom ekonómie. Dôležitým komunikačným prostriedkom je zvuk a polyfonická koláž hlasov – výpovedí rôznych ľudí (odborníkov a ľudí postihnutých katastrofou), ktorú Silke Huysmans v niektorých momentoch ako dídžejka komponuje na scéne. Tvorba Silke Huysmans a Hannesa Dereereho je v kontexte európskeho dokumentárneho divadla mimoriadna. Tvorcovia konzistentne upozorňujú na rôzne ekologické problémy dnešnej doby, o ktorých sa v záľahe každodenných správ a informácií buď nedozvieme, alebo si nevšimneme, aké sú dôležité. Odvážne, krásne a neuveriteľne silné!“ (Republik, 2018) Inscenácia Banské príbehy bola vybraná na Circuit X (Belgicko, 2017) a získala hlavnú cenu na Zürcher Theaterspektakel (Švajčiarsko, 2018).

Banské príbehy sú prvou časťou ekologickej trilógie a na tohtoročnej Divadelnej Nitre máte jedinečnú možnosť vidieť aj jej ďalšie dva diely: Z morského dna (Out of the Blue) a Príjemný ostrov (Pleasant Island).

tvorcovia: Silke Huysmans, Hannes Dereere 
účinkuje: Silke Huysmans
dramaturgická spolupráca: Dries Douibi 
technická podpora: Christoph Donse 
scénografia: Frédéric Aelterman, Luc Cools 
prepisy portugalčiny: Luanda Casella, Miguel Cipriano 
produkcia: Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Bâtard Festival 
koprodukcia: KAAP 
podpora: Vlaamse Gemeenschapscommissie, Sabam For Culture 
poďakovanie všetkým respondentom 

Prezentácia na Divadelnej Nitre s podporou flámskej vlády. 

Silke Huysmans (1989) študovala dramaturgiu na umeleckej škole KASK v Gente a Hannes Dereere (1990) divadelnú vedu na Gentskej univerzite. Vo svojich projektoch skúmajú využitie žurnalistických a dokumentárnych prvkov a postupov v divadle. Základom ich práce je rozsiahly terénny výskum. Na dlhodobom výskumnom projekte o baníctve a ťažbe, ktorého výsledkom je trilógia divadelných diel, začali pracovať v roku 2016. Dokumentárna a polyfonická tvorba Huysmans a Dereereho vychádza z konkrétnych sociálnych, politických a ekologických situácií, udalostí alebo miest, ktoré odrážajú širšie globálne témy. Ich diela hosťovali a boli ocenené na významných festivaloch, napr. Circuit X/Het Theater Festival 2017, Zürcher Theaterspektakel 2018, Kunstenfestivaldesarts.

Odvážne, krásne a neuveriteľne silné! Republik, CH 28.08.2018
Všetko v Baníckych príbehoch pôsobí tak, ako má: s veľkou dramaturgickou, filozofickou a takmer akademickou precíznosťou. Theaterkrant, NL 04.11.17