Ján Chalupka
Kocúrkovo

Ut / 26 / 9 / 23
19.00 – 21.00 VSTUPENKY TU
Divadlo Andreja Bagara v Nitre
> Veľká scéna

bez prestávky

dramaturgický úvod pred predstavením (od 18.30)

jazyk: slovenský, anglické titulky

Slovenské národné divadlo – Činohra, SLOVENSKO

Ján Chalupka

Kocúrkovo

réžia: Rastislav Ballek 

Výnimočná herecká zostava Činohry Slovenského národného divadla – Anežka Petrová, Robert Roth, Ondrej Kovaľ, Martin Šalacha, Roman Poláčik, Gregor Hološka, Jakub Rybárik, Michal Noga – zavíta do Nitry! Kocúrkovo pozná snáď každý z nás už zo školských čias. No inscenácia Činohry SND prináša celkom nový a netradičný pohľad na túto našu klasiku a už od premiéry vyvoláva u publika celú škálu protichodných emócií. Vznikla pri príležitosti 30. výročia samostatnosti našej republiky a prehovára k nám súčasným divadelným jazykom. Inscenácie v réžii Rastislava Balleka, režiséra s vyhraneným rukopisom a odvahou komentovať prostredníctvom ikonických diel našu spoločnosť, patria medzi najčastejšie uvádzané v programe Divadelnej Nitry. Aktuálny ročník prinesie kocúrkovské komediálne univerzum v novom formáte, kde nevesta márne čaká na ženícha a autor naráža na mantinely doby. Chalupkova hra je zdrojom série archetypov reflektujúcich aj príbeh našej krajiny, akútnu snahu sformovať vlastnú identitu a zároveň definovať tieň, ktorý sa úpenlivo a úprimne snažíme prekročiť. Možno preto sa na javisku zjaví aj samotný Chalupka a vystúpi z anonymity pozorovateľa. Stane sa komentátorom, hercom hrajúcim svoje Kocúrkovo. Režisér Rastislav Ballek a dramaturg Peter Pavlac dielo prepojili s ďalšími Chalupkovými textami a práve osobnosť Jána Chalupku je kľúčom k jeho interpretácii. Ballekovo Kocúrkovo nie je prostonárodná oddychovka ani oprášená klasika z police. V inscenácii sa mieša filmová groteska, ľudová veselohra, estráda zo 70. rokov s diskoguľou a záverečná monodráma, keď nemecká šľachtičná Babetta von Wieland, nenaplnená Chalupkova láska, číta z ich listov. Máte pocit, že sa vám už pri čítaní tejto anotácie poriadne zakrútila hlava? Nedajte si ujsť zážitok z tohto jedinečného divadla, ktorý nastane aj preto, že neporozumiete všetkému. V tom je totiž predpoklad, že sa nebudete nudiť.

koncept a scenár: Rastislav Ballek, Peter Pavlac
réžia: Rastislav Ballek
dramaturgia: Peter Pavlac
scéna: Michal Lošonský
kostýmy: Katarína Holková
hudba: Róbert Mankovecký
pohybová spolupráca: Stanislava Vlčeková
účinkujú: Anežka Petrová, Robert RothOndrej KovaľMartin ŠalachaRoman PoláčikGregor HološkaJakub RybárikMichal Noga 

Rastislav Ballek (1971) študoval filozofiu a sociológiu na FiF UK v Bratislave, neskôr absolvoval odbor divadelná réžia na VŠMU v Bratislave. Už jeho školské réžie a dramatizácie diel slovenskej klasiky (Odchod z Bratislavy, Podivíni) mali značný ohlas doma i v zahraničí. V rokoch 1999 – 2001 pôsobil ako interný režisér v Divadle SNP v Martine (dnes Slovenské komorné divadlo Martin), v rokoch 2001 – 2005 režijne spolupracoval s Divadlom Alexandra Duchnoviča v Prešove, v rokoch 2002 – 2009 bol interným režisérom i umeleckým šéfom v Mestskom divadle Žilina. Od roku 2006 intenzívne spolupracuje s bratislavským Divadlom Aréna, v ktorom vytvoril aj kultovú autorskú inscenáciu Tiso (2005) a režíroval inscenácie Kukura (2011), Holokaust (2012) či Rosmersholm (2013). Je laureátom niekoľkých ocenení prestížnej kritickej ankety Dosky vo viacerých kategóriách.

Robert Roth v parochni a hnedom menčestrovom obleku je ako vystrihnutý z televíznej estrády. Žoviálne rozpráva príbeh o tom, ako do Kocúrkova naraz prišli cirkusanti s opicou a medveďom aj divadelníci s „Marii Štuartkou“. Tí, ktorí chceli vidieť divadlo, zostali „sklamání ve své naději a radši by se na medvede než na Marii Štuartku dívali“. Herečka totiž nemala nádherné šaty a ani kata nebolo vidieť! Iste nie je náhoda, že krátky Chalupkov text Medwed, opice a Marie Štuartka sa stal súčasťou inscenácie Kocúrkovo, ktorým sa Slovenské národné divadlo prihlásilo k oslave 30. výročia Slovenskej republiky.

Soňa Jánošová: Je to hanba alebo inscenácia sezóny? Názorov na Kocúrkovo v SND si vypočujete veľa. In SME, 6. 2. 2023