Paweł Sakowicz
AMANDO

So / 24 / 9 / 22
22.00 – 22.40
VSTUPENKY TU
Synagóga 

bez prestávky

Predstavenie je súčasťou Nitrianskej bielej noci. 

Paweł Sakowicz, POĽSKO

AMANDO

choreografia: Paweł Sakowicz

Najnovšie dielo výnimočného poľského tanečníka a choreografa prináša ďalší pohľad na súčasný tanec, jeho krehkosť a nemožnosť jednoznačnej definície.

Najnovšie dielo výnimočného poľského tanečníka a choreografa Pawła Sakowicza prináša ďalší pohľad na súčasný tanec, jeho krehkosť a nemožnosť jednoznačnej definície. Sakowicz ho vytvoril na objednávku varšavského Národného múzea ako súčasť výstavy Stav vecí. Inšpiráciu nachádza v pantomíme, ale aj v klasickom balete a iných tanečných štýloch, ktoré podrobuje skúmaniu. Používa jednoduché, každodenné gestá, napríklad dvíha k ústam pomyselnú šálku rukami v gumených rukaviciach, no postupne rozvíja stále náročnejší pohybový prejav, mieša pózy a gestá a núti nás premýšľať nad ich významami. Opakovania a pohybové slučky sa ako v špirále neustále nenápadne prelínajú. Pohyb, priestor a zvukový ambient charakterizuje úspornosť a minimalizmus, no divák bude mať aj napriek tomu na konci pocit, že videl monumentálne tanečné dielo. Inscenácia situovaná do priestoru Synagógy uzatvára program Nitrianskej bielej noci. Na Divadelnej Nitre sa Sakowicz predstaví aj starším tanečným sólom Jumpcore.

choreografia a účinkuje: Paweł Sakowicz
zvuk: Justyna Stasiowska
produkcia: National Museum in Warsaw
partner: Komuna Warszawa

podpora prezentácie na Divadelnej Nitre: Fond na podporu umenia, Nitriansky samosprávny kraj, mesto Nitra, Nadácia SPP, LITA – autorská spoločnosť  

Predstavenie je súčasťou Nitrianskej bielej noci 

Paweł Sakowicz (1988) je choreograf a tanečník. Je absolventom politológie na Varšavskej univerzite a choreografie a performance na London Contemporary Dance of School. Tvorí predovšetkým vlastné autorské pohybové performance, ale často aj spolupracuje s divadelnými a filmovými režisérmi a ďalšími umelcami (napr. Ramona Nagabczyńska, Marta Ziółek, Iza Szostak, Alex Baczyński-Jenkins, Rebecca Lazier, Isabelle Schad, Peter Pleyer, Joanna Leśnierowska, Magda Szpecht, Łukasz Twarkowski, Michał Borczuch, Anna Smolar). Vo svojom umeleckom výskume sa venuje dejinám tanca a problematike kultúrnej apropriácie v choreografii. Jeho diela (napr. TOTAL, Jumpcore, Masakra, Drama, Amando a zvuková inštalácia Vortex) boli prezentované na Poľskej tanečnej platforme, festivale Božská komédia v Krakove, Bienále tanca Val-de-Marne, v Múzeu Susch, na Festivale Sanctarcangelo a i. Sakowicz bol v roku 2016 nominovaný na významnú cenu v oblasti kultúry Politika Passport Award. Je hosťujúcim pedagógom v Inštitúte poľskej kultúry na Varšavskej univerzite.